Ръководствата на УМБАЛ Александровска и УМБАЛ Царица Йоана-ИСУЛ излязоха с остра

...
Ръководствата на УМБАЛ Александровска и УМБАЛ Царица Йоана-ИСУЛ излязоха с остра
Коментари Харесай

Александровска болница и ИСУЛ с остра реакция срещу реплика на бивш здравен министър |

Ръководствата на УМБАЛ " Александровска " и УМБАЛ " Царица Йоана-ИСУЛ "  излязоха с остра позиция по повод изказване на доктор Таня Андреева, някогашен министър на опазването на здравето. По време на присъединяване си в  тя съобщи, че " има лечебни заведения на " командно дишане " - като Александровска и ИСУЛ ", които в случай че ги закрият, никой няма да разбере, че ги няма ".

От Александровска болница дефинират изявлението ѝ като " безогледно, несъответстващо и преднамерено " и акцентират, че това е най-голямата и най-старата университетска болница в страната, " в която се е осъществило практическото и академичното образование на огромна част от елитните експерти на българската медицина ".

" Болницата постоянно е заемала челна позиция съгласно класациите на МОН за научна активност и по време на акредитация е покривала критериите за група " хайлайф " на институциите от категория " Медицински науки, опазване на здравето и фармация ", показват от лечебното заведение, което разполага с 3 референтни лаборатории и 25 независими клиники, някои от които с неповторими функционалности и значение за страната.

" Повечето от ръководителите на катедри към Медицински университет – София, както и главната част от координаторите на експертните препоръки и комисии към Министерство на здравеопазването по обособените клинични дисциплини са лекари и преподаватели от Александровска болница. Голяма част от тях управляват национални медицински научни сдружения и асоциации. Хиляди студенти стартират своя професионален път в клиниките на УМБАЛ " Александровска ",се споделя още в позицията.

От началото на пандемията от COVID-19 болничното заведение е първа линия в битката с COVID-19, лечение на пациенти с ковид се прави и сега.  

" На това съображение считаме, че нито нашият теоретичен и на практика, високообразован и тясно профилиран личен състав, нито преподавателите, които в огромната си част са обучавали ексминистър Андреева, още по-малко пациентите ни заслужават граничещо с цинизъм отношение и …. изключване на „ командното дишане “, акцентират от Александровска болница.

ИСУЛ: Противопоставянето на държавни против частни лечебни заведения не е от изгода за никого

От ИСУЛ показаха, че като някогашен министър и експерт, който от години работи в здравния бранш, доктор Андреева " би трябвало по-добре от нас да е осведомена, че наред с останалите звена, на територията на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намират клиники с национално значение " - Клиниката по ушно-гърлени заболявания, която е най-голямата в България; Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България; единствената по рода си Клиника по детска клинична хематология и онкология.

От болничното заведение напомнят, че тези клиники обезпечават " денонощна и квалифицирана здравна помощ на пациенти от цялата страна. "

" От Института за специализация и рационализиране на лекарите, каквото е смисъла на абревиатурата ИСУЛ, са тръгнали 20 от медицинските катедри в България, като доста от тях, сред които Катедрата по ушно-гърлени заболявания, Катедрата по гастроентерология и други към момента се намират на територията на здравното заведение. Нима админ като доктор Андреева не знае, че опълчването на държавни против частни лечебни заведения не е в интерес на никого, а минимум на българските пациенти, за които сякаш е загрижена? Как се усеща доктор Андреева, наричайки „ безполезни “, а трудът им „ неосезаем “ лекарите, медицинските сестри, санитарите, които в последните 2 години са непрекъснато на своя пост, лишавайки се от отмора, тъй като УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ беше и продължава да е НА ПЪРВА ЛИНИЯ в битката със SARS-CoV-2? ", пишат в позицията си от ИСУЛ.

От болничното заведение са безапелационни, че няма да позволен някой да подценява труда и напъните на работещите " в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР